legakkertoren2De Legakkertoren als icoon van de Loosdrechtse plassen - WaterForcers Joke Nijburg en Johan de Putter hebben vrijdag 29 juni de eerste prijs gewonnen voor het Icoon Oostelijke Vechtplassen in de categorie Professionals. Het winnende ontwerp werd gemaakt in een multidisciplinair team, en heet De Legakkertoren, een toren bestaand uit turf en levend riet.


legakkertoren1

Het ontwerp is tot stand gekomen met medewerking van WaterForcer en rietspecialist Frank van Dien van Ecofyt. Het multidisciplinaire team dat het ontwerp maakte bestond uit een bioloog, hydroloog, architect, landschapsarchitect en een constructeur.

De oorkonde met een bedrag van 5.000 euro werd uitgereikt door Cees Loggen, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. De jury was het unaniem eens over het winnende concept. ‘De toren biedt een fenomenaal uitzicht en is een echte eyecatcher van de Oostelijke Vechtplassen’, aldus juryvoorzitter en dijkgraaf Patrick Poelmann van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Andere juryleden waren bioloog Sjef Jansen, stedenbouwkundige en landschapsarchitect Richard Koek en Guido van Woerkom, voormalig voorzitter van de ANWB.

De Legakkertoren is een 14 meter verticaal omhoog gezet stuk legakker en is volledig in het landschap opgenomen, opgebouwd uit materialen afkomstig uit het gebied: levend riet en turf. Zo is de Legakkertoren het icoon van de Loosdrechtse Plassen en vertelt het verhaal van de natuur en de cultuurhistorie; het is als het ware een turf op z’n kant. Team Legakker werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie professionals.

Na de prijsuitreiking nam Team Legakker met een grote glimlach de microfoon over en benadrukt hoe bijzonder hun team is. Een samenwerkingsverband tussen architecten, ecologen en ingenieurs bedacht dit uitgebalanceerde ontwerp. Na alle felicitaties beloofde Cees Loggen dat de Stuurgroep van de Oostelijke Vechtplassen zich zal inzetten om de winnende ontwerpen tot uitvoering te brengen. Hierbij zal de stuurgroep ook heel goed kijken hoe er kan worden aangesloten op de projecten uit het Uitvoeringsprogramma Oostelijke Vechtplassen. “Maar wij hebben hierbij hulp nodig”, met een nadrukkelijke oproep aan de lokale ondernemers om mee te denken en te werken tijdens het uitvoeringstraject.

Lees verder over het ontwerp en de prijsvraag: Legakkertoren - prijsvraag Icoon Oostelijke Vechtplassen

legakkertoren prijsuitreiking

Go To Top