2022 SaeftingheVoor de Najaarsexcursie gingen we naar Zeeland: het Land Saeftinghe en de naastgelegen Hedwigepolder, met uitleg door oa Marc Balemans. Natuurlijk mét buitenexcursie en netwerkborrel, op vrijdagmiddag 16 sept 2022.

TERUGBLIK op weer een zeer geslaagde najaarsexcursie

Dit najaar ging de excursie naar de Prosperpolder, op de grens van Nederland en België. Een gebied dat beter bekend als ‘het Verdronken land van Saefthinge’ en ‘de Hedwige polder’. Een van onze leden Marc Balemans heeft de excursie begeleid. Het kon haast niet missen dat dit een interessante en leerzame dag, en vooral ook een gezellige dag zou worden. Wel: die verwachting werd helemaal waargemaakt!

Na ontvangst in een werkkeet kregen we (naast koffie, thee en heerlijke sandwiches) eerst een presentatie over het gebied en het succes van het bij elkaar brengen van de verschillende belanghebbenden, drie grote partijen die eigenlijk niet zo heel veel dezelfde belangen hadden op het eerste gezicht – en elkaar tenslotte toch vonden.
Daarna volgde een wandeling door het gebied, onder begeleiding van gidsen, met veel sappige verhalen over een (geheel onverwacht) rijk historisch verleden; deze uithoek had ooit best wel een centrumfunctie.

De wandeling was winderig, met een enkel regenbuitje, maar al met al waren de weergoden ons toch welgezind, de meeste regen viel als we ergens binnen zaten. De dag werd afgesloten met pizza’s eten, aan één grote tafel, wat uiteraard een gezellige afronding inhield. Marc: Hartstikke bedankt!

2022 Saeftinghe3

- - -

PROGRAMMA

12:30 - Welkom en lunch, in de Keet van het 'Polder to Sea' project

13:30 - Binnenprogramma & Excursie

  • Wat wordt hier opgezet? - door een spreker van Provincie Zeeland
  • De Hedwigepolder - door Marc Balemans
  • Excursie door het Land van Saeftinge

16.00 - Vertrek naar borrellocatie en avondeten
19:00 - Afronding en weer naar huis

LOCATIE
De Prosperpolder, op de grens met België; ca 1,5 uur rijden vanaf Den Bosch.

CONTACT
Imke Leenen, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- - -

Polder2C - Living Lab Kustbeschermings project (EU Interreg) voor onderzoek, praktijk en leren, in oa de Hedwige polder; zie Hedwige-Prosperpolder new tidal nature area

'Het Verdronken Land van Saeftinghe, het grootste brakwaterschor van Europa, is een interessant gebied met ongetemde natuur, de invloed van het getij en tot de verbeelding sprekende geschiedenis. Het Nederlandse deel van het natuurgebied (3.554 ha) wordt beheerd door Stichting Het Zeeuwse Landschap. Het Vlaamse deel heeft twee beheerders namelijk het Agentschap voor Natuur en Bos (deelgebied Paardenschor, 14 ha) en Natuurpunt (deelgebied Schorren van Oude Doel, 51 ha).' - zie ook www.saeftinghe.eu

2022 Saeftinghe

2022 Saeftinghe2

Go To Top