la trappeOp vrijdag 28 juni was het weer zover: de Zomerborrel, één van de sociale momenten van onze vereniging waarbij we de banden kunnen aanhalen en ontdekken hoe onze medeleden hun vaardigheden op watergebied inzetten. Dit keer met o.a. een excursie naar twee helofytenfilters die zijn gebouwd door onze collega Frank van Dien.

Waterzuiveringen met Helofytenfilters en Tropische planten

Helofytenfilters voor waterzuivering
Als vanouds begonnen we met een introductierondje. We verzamelden ons in Berkel-Enschot bij het bedrijf Van Helvoirt Groenprojecten. Waarom daar? Het is het terrein waar onze collega Frank van Dien (ECOFYT) twee helofytenfilters heeft gebouwd en daar gaf hij dan ook een presentatie over:
- een verticaal doorstroomd helofytenfilter om overtollig percolaatwater van een composteerinirchting te behandelen
- en een uniek 'Constructed WetRoof' filter: een grasdak dat al het afvalwater zuivert van het kantoor, waarna het hergebruikt wordt om de toiletten te spoelen.

'Biomakerij' waterzuivering met tropische planten
Daarna gingen we door naar het volgende adres: de abdij Koningshoeve, bij velen veel beter bekend als bierbrouwerij La Trappe Trappist, ook in Berkel-Enschot. Daar aangekomen werden we ontvangen door István Koller, Accountmanager innovaties bij Waterschap De Dommel. Hij nam ons mee naar de 'biomakerij' voor het tweede deel van deze dag in het kader van innovatief afvalwater zuiveren. Hij leidde ons rond op de unieke waterzuivering van de bierbrouwerij, waar zo'n 350 m³ water per dag door een tropische kas met een soort hydrocultuur geleid wordt. 'De veertien vaten waar het steeds schonere water doorheen stroomt, hebben allemaal een ander biosysteem met tropische planten en micro-organismen.' Een uitgekiend systeem dus, waar ze binnenkort zelfs meervallen willen kweken in het gezuiverde water.

zomerborrel2019 rondleiding Van Helvoirt Groenprojectenzomerborrel2019 Van Helvoirt Groenprojecten2

Download

Daar kregen we allemaal wel dorst van... En dus werd deel drie van de dag besteed aan het proeven van wat de trappisten gebrouwen hadden.

We waren het er unaniem over eens dat het een gezellige en leerzame dag was (waarbij het weer fantastisch meedeed) en we hopen nog vele van dit soort borrels mee te maken, waarbij één van de leden de belangrijke rol op zich neemt om ons kennis te laten maken met zijn expertise.

zomerborrel2019 Van Helvoirt Groenprojecten biomassazomerborrel2019 waterschap de Dommel zuivering brouwerij La Trappe1

WaterForce Zomerborrel 2019

  • datum: vrijdag 28 juni 2019
  • tijd: 15:00 - 19:00 uur, met daarna een gezamenlijke maaltijd
  • adres Van Helvoirt Groenprojecten: Oisterwijksebaan 8A in Berkel-Enschot
    adres La Trappe: Eindhovenseweg 3 in Berkel-Enschot

Contact
Frank van Dien, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
Matty Nierop, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

zomerborrel2019 waterschap de Dommel zuivering brouwerij La Trappe3zomerborrel2019 waterschap de Dommel zuivering brouwerij La Trappe4

 

Go To Top